Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 (όταν είχαμε lockdown) παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.
Από την άλλη, οι αυξήσεις που ήρθαν και έρχονται στις τιμές θολώνουν το τοπίο.
Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων που θα δημιουργήσει ζητήματα στο καλάθι της νοικοκυράς, στην πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών, αλλά και στις επιχειρήσεις.
Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, οι τιμές στα ράφια αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το ΙΕΛΚΑ, (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) που εκπροσωπεί πολλά σούπερ μάρκετ στη χώρα, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ) και θα μπορούσε να τον μειώσει προκειμένου να αποσυμπιάσει τις ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα.
Άλλωστε σημειώνει πως 12 Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν χαμηλό ΦΠΑ (κάτω του 7%) για προστασία των τιμών σε βασικά τρόφιμα
Στο πλαίσιο των μελετών του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών στο λιανεμπόριο τροφίμων, το ΙΕΛΚΑ εκπόνησε έκθεση για την πορεία των τιμών των τροφίμων κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του Ευρωπαϊκού Μέσου όρου.
Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες λόγω της προσφοράς και ζήτησης το φετινό Πάσχα. Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία COVID-19 κατά 24,34% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά. Οι αυξήσεις - κατά το ΙΕΛΚΑ - οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρξουν εντονότερες αυξητικές πιέσεις στην Ελλάδα στους δείκτες τιμών καταναλωτή τους και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τα συγκεκριμένα προϊόντα τους επόμενους μήνες, εξαιτίας τόσο των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας.